Tapu ve kadastro genel müdürlüğünün, başlatmış olduğu bir takım gereksiz uygulamalar yüzünden hem müşterilerimizi hemde biz emlakçıları sıkıntıya sokmakta adeta elimizi ayağımızı bağlamakta ve bizleri mağdur etmektedir. Emlakçıları, temsil eden Sayın Oda,Komite ve Dernek Başkanları, bu keyfi ve gereksiz uygulamalara müdahale etmenizi ve bir çözüm getirmenizi bekliyoruz.
Örneğin, Tapu daireleri satış öncesi işlemler için satıcının ve alıcının bizzat işlemlerini takip etmelerini istemektedir. Bu insanlar İstanbul'un öteki ucunda oturuyorlarsa yani 70 km öteden işini gücünü bırakıp gelecekler, başvuru işlemlerini başlatacak tapu harçlarını kestirip yatıracaklar ve işlem ertesi güne sarkacağı için bu insanlar tekrar kalkıp 70 km yol kat ederek geri gidecekler. Yarın satış için yine 70 km katederek geri gelecekler, tabii satışı o gün yapılabilirse; Yapılamazsa tekrar gidecekler ve yarın tekrar geleceklerdir. Bu insanları 2-3 gün boş yere işlerinden güçlerinden alı koymak amatörlüktür, vicdansızlıktır.
Bu satıcı ve alıcının başka bir şehirde oturduklarını bir düşünün. Basit bir işlemi başlatmak için memleketlerinden kalkıp gelecekler ve başvuru yapacaklar, yüzde doksan dokuz o gün o işlem bitmeyecek ve bu insanların boş yere otellerde sürüneceğine mi, yoksa işlerinden güçlerinden uzak kaldıklarına mı yanarsınız?
Oysa cebinde emlakçılık sertifikası olan emlakçı tapu dairelerinde satıcısının ve alıcısının satış işlemleri için başvuru yapabilmeli, alım satım harçlarını yatırabilmeli ve imza aşamasına gelene kadar her türlü ön işlemleri yapabilmeli, hatta emlak firması, çalıştırdığı sigortalı her hangi bir elemanını dahi bu işlemleri takip etmek için görevlendirebilmelidir. Bunun hiç mi, hiç bir sakıncası yoktur. Zira kati satış yapılmıyor. Sadece ve sadece satışa hazırlık yapılıyor. Zira bu hazırlık safhası bazen bir iki gün sürebilmektedir. Alıcıyı, Satıcıyı ve emlak firması sahibini böylesine basit işlemler için perişan etmenin ne anlamı var? Bırakın bu insanları imza aşamasına kadar kendi işlerine güçlerine baksınlar. O insanların zamanlarını heba etmek, israf etmek ve işinden gücünden alı koymak ülke ekonomisine de zarar vermektir. "vakit nakittir" diyen bir milletin evlatları olduğumuzu unutmayalım.
Not: Noterler kendileri olmadığı zaman Başkatiplerini, Başkatipler de gerektiğinde herhangi bir elemanını işlemleri onayalamak üzere görevlendirebilmektedir. Oysa bu son derece hukuk bilgisi ve sorumluluk gerektiren bir işlem olmasına rağmen.
Peki emlakçılar neden basit bir işlem olan, satış öncesi ön hazırlık işlemini yürütmek ve takip etmek üzere tapu dairesine bir çalışanını gönderip işlemleri takip ettiremesin? Bunun tek bir anlamı var emlakçıyı ciddiye almamaktır, adam yerine koymamaktır; dolayısıyla ona en ufak bir hakkı reva görmemektir.
Sayın Oda Başkanlarımızı, Komite Başkanlarımızı ve Dernek Başkanlarımızı, asli görevleri olan mesleğimizin ve meslektaşlarımızın onurunu, hukukunu ve ciddiyetini savunmaya ve işlerimizi rahatça ve kolayca yapabilmemiz için ilgili merciler nezdinde girişimde bulnmaya davet ediyoruz. Misyonları bizleri temsil etmek olduğunu kabul ediyorlarsa o halde olup bitenlere seyirci kalmasınlar, lütfen birşeyler yapsınlar.
Traji komik başka bir konu,
Kredili satış işlemlerinde de yine çok büyük hatalar söz konusudur. Örneğin, Satıcı ve Alıcı tapu dairesine başvururlar, satış işlemleri yapılır ve Ankara'dan online sistem üzerinden satışa onay verildiği anda emlak otomatik olarak satıcıdan alıcıya geçmiş olur. Yani kati satış yapılmış oluyor ondan sonrada krediyi veren bankanın ipotek işlemlerine başlanıyor ve harçları kesilip yeniden bankaya gidilerek ipotek harçları yatırılıyor ve bu işlemler çoğu zaman yetişmiyor, ertesi güne kalıyor. Hatta ertesi gün cumartesi ise bu işlem pazartesine kalıyor. Bu durumda satıcı daireyi satmış, alıcı tapusunu cebine koymuş. Ancak satıcı henüz parasını cebine koyamamış. Kredi veren banka ise henüz ipotek işlemleri tesis etmediği için herhangi bir sorumluluğu veya bir taahhüdü de bulunmadığından, alıcımız hakkın rahmetine ulaşırsa veya başına bir hal gelirse, satıcı parasını kimden ne zaman kaç ayda veya kaç yılda alabilir. Uğradığı zararı ve ziyanı kim tazmin edecek? Oysa satıcı bir sıkıntısı veya acil bir sorunu için satmaktadır. Sakına bunun bir komplo teorisi olabileceği düşünülmesin, zira böyle bir olay yaşanmıştır.
Oysa eskiden bu işlemler, yani ipotek işlemleriyle kati satış işlemleri birlikte yürürdü birinde bir aksama olduğunda diğer işlemde kalırdı ve herhangi bir sorunda yaşanmazdı. Anlaşılan Tapu ve kadastro Genel müdürlüğünün Yazılımında bir amatörlük söz konusudur.
Not: yazılım tekniği ile üstesinden gelinemeyecek hiçbir işlem olamaz. Yeter ki sen ne istediğini bil, yeter ki yazılımı yapan profesyonel bir ruh taşısın, olmayacak iş ve işlem yok
Emlakçılar haklı olarak birşey daha istiyorlar,
Tapu kadastro Genel Müdürlüğü bir yenilik bir çağdaşlık yapmak istiyorsa, Tapu Dairelerinde emlakçılar için tam donanımlı bir oda tahsis etmeli ve içinde bilgisayarı, interneti, faksı ve sekreteri olan bir oda olmalı ki emlakçılar müşterisiyle çağdaş, medeni ve güvenli bir ortamda alış verişlerini ve işlemlerini yapabilsinler. Öyle kapı arkalarında kem gözlerden sakınarak, korkarak para alıp vermekten kurtulmuş olsunlar. Keşke tapu daireleri de özelleşmiş olsa da. Yenilik neymiş, çağdaşlık neymiş, hizmet neymiş hep birlikte görsek. Böylece bankacılar gibi Tapu daireleri de emlakçının kıymetini daha iyi anlamış olurlardı.
Ekmek paramızı bu sektörden kazandığımız için bu sektörün daha iyiye gitmesini arzu ediyoruz, dolayısıyla gördüğümüz eksiklikleri, sayın yetkililerin dikkatine sunmayı da bir vazife olarak düşünüyoruz. Saygılarımla
Aziz Kaçmaz 0532 212 13 91
kacmaz@kacmazemlak.com