Soru: Aziz bey merhaba, bir daire almak istiyorum. Ancak alım satım harçları hakkında farklı, farklı söylentilere şahit oluyorum. Kimileri dairenin değerini düşük gösterinki alım satım harçlarınız düşük olsun. Bunun doğrusu nedir ? Sorumu yanıtlarsanız sevinirim. Saygılar sunarım Ahmet Hanbay
Ahmet ÜstelCevap:
Ahmet bey merhaba, Alım satım tapu harcı, almak istediğiniz yerin bağlı bulunduğu belediyece belirlenmiş olan emlak beyan değerinden düşük olmamak üzere, alım satım sırasında oluşan gerçek satış bedeli üzerinden, 2013 yılında alıcıdan %2, satıcıdan yine aynı şekilde %2 şer oranında taraflarca ödenir. Bu ödemelere ek olarak döner sermaye bedeli ve eğer alınan yer için kredi kullanılıyorsa ipotek belgeleri için suret harçları ödenir.
Örnek verecek olursak: 100.000TL olarak tapuya beyan edilen bir yer için; 2.000TL malsahibi adına + 2,000TL alıcı adına toplam 4.000TL bedel belirlenir. Ek olarak 162.50kr döner sermaye bedeli tahsil edilir.
Not: Alacağınız gayrimenkulün belediyede asgari rayiç değeri 40.000 TL değerinde görünebilir. Ancak siz söz konusu gayrimenkulü 100.000 TL ödeyerek alıyorsanız; alım satım bedelini bu fiyat özerinden yapınız. Çünkü maliye belediyenin asgari rayiç değerine baz almıyor. Gerçek alım satım değerini baz alarak değerlendiriyor.
Maalesef bir çok emlakçı veya alıcı, satıcı tapu işlemleri sırasında, alım satım harcı az tutsun, az ödeme yapmak için gayrimenkulün satış değerini, belediyenin asgari rayıç değeri üzerinden satış yapıyor. Ancak vergi dairesi bu tip satışları takip ediyor ve 5 yıl sonra hem alıcının, hemde satıcının karşılarına dikiliyor. Gel bakalım sen şu tarihte 100.000 TL değerindeki gayrimenklulü 40.000 TL den gösterdin. Maliyeyi 1.200 TL zarara uğrattın. Vaktiyle açık gözlük yapıp ödemeden kaçtığın 1.200 TL vergi borcun, şimdi 12.000 TL yani on kat artmış olarak alıcıdan ayrı, satıcıdan ayrı ayrı tahsil eder, bunu unutmayın !
Aziz Kaçmaz